Hoeveel putjes heeft een golfbal?

Een van de meest gestelde vragen door ervaren en beginnende golfers is deze: hoeveel putjes in een golfbal? Het is een voor de hand liggende vraag, maar het antwoord is niet zo duidelijk. Hieronder beantwoorden we dat en leggen we alles uit wat u moet weten over het aantal putjes in een golfbal.

Hoeveel kuiltjes op een golfbal?

De waarheid is dat er geen enkel antwoord is op het aantal kuiltjes in een golfbal. Dat komt omdat het aantal kuiltjes varieert afhankelijk van het model en de fabrikant. Meestal valt het aantal kuiltjes per golfbal tussen de 300 en 500.

Het 2017/18-model van de populaire Titleist Pro V1 heeft bijvoorbeeld 352 kuiltjes, terwijl de andere vlaggenschipbal van Titleist uit hetzelfde jaar, de Pro V1x, 328 kuiltjes heeft.

Voor één fabrikant was het antwoord op het aantal kuiltjes op een golfbal maar liefst 1.070, wat toevallig het record is voor de meeste kuiltjes in een golfbal.

Waarom hebben golfballen kuiltjes?

Golffabrikanten zetten geen kuiltjes in golfballen omdat het er goed uitziet. Er zit echte wetenschap achter hun gebruik. Een plat of onregelmatig object beweegt op een inconsistente, fluctuerende manier door de lucht vanwege de manier waarop lucht eroverheen stroomt. Dus golfballen zonder kuiltjes zouden onvoorspelbaar door de lucht vliegen. In wezen zouden golfers weinig hoop hebben om een ​​soepele golfbal te beheersen.

Wanneer kuiltjes aan een golfbal worden toegevoegd, ontstaat er een kleine luchtlaag rond de golfbal die de weerstand aanzienlijk vermindert. Dit dwingt de lucht om over een groter deel van de bal te stromen, wat resulteert in een veel soepelere balvlucht. (Opmerking: Dimple-wetenschap werkt niet alleen voor golfballen, het werkt blijkbaar ook voor auto’s.)

Ten slotte hebben golfballen kuiltjes om ze op te tillen. Maar liefst de helft van de lift die een golfbal krijgt, wordt veroorzaakt door een achterwaartse draaiende beweging. Wanneer een bal achteruit draait, is de luchtdruk eronder groter dan erboven, dus de bal stijgt in de lucht. Kuiltjes versterken dit effect en dragen tot wel 50% bij aan de totale lift.

Wat zou er gebeuren als een golfbal geen kuiltjes had?

We zijn een beetje ondergedompeld in de fysica achter hoe golfbalkuiltjes werken en het belang van golfbalkuiltjes voor prestaties. Maar wat zou er gebeuren als een golfbal helemaal geen kuiltjes had, of als kuiltjes slechts een deel van de golfbal bedekten?

Gelukkig heeft Jonathan Wall, redacteur van GOLF, in 2014 naar dit exacte probleem gekeken. Wall sprak met Nick Nardacci van Titleist, die een kuiltjestest had uitgevoerd voor Titleist.

In de test hebben ze een schommelrobot opgezet om twee verschillende ballen te raken: een met kuiltjes aan slechts één kant en een die helemaal glad was. De bal met kuiltjes aan één kant produceerde een karabijnhaak. Degene zonder kuiltjes produceerde een laagvliegende knuckeball.

“De kuiltjes helpen om lift te creëren,” vertelde Nardacci aan Wall. “Zodra de bal het clubhoofd verlaat, is het enige dat op de golfbal inwerkt de aerodynamische zwaartekracht. Het is het feit dat de lucht sneller over de top beweegt, en als gevolg van sneller bewegen, is de druk lager. Dat is wat de liftkracht creëert die in die opwaartse richting werkt.”

Vergelijkbare berichten